R5 TURBO 3E IR RADĪTS DRIFTAM / RENAULT NORDE / Jaunumi

R5 TURBO 3E IR RADĪTS DRIFTAM

TĀ INTERPRETĀCIJA IR AR NOLŪKU VEIDOTA KRĀŠŅA, UN VEIKTSPĒJA IR IZCILĀKĀ SAVĀ KLASĒ. 

Tas raisa asociācijas ar prieku, spēlējot videospēles, turklāt ir arī digitāls, izmantojot NFT.

R5 TURBO 3E un Renault 5 Prototype ir piemērs, kā šī zīmola slavenākie modeļi pārdzimst elektriskās versijās. Renault elektrificē savus vēsturiskos automobiļus, lai labāk sagatavotos pilnībā elektriskajai nākotnei Eiropā 2030. gadā.

25. septembrī konkursā Chantilly Arts & Elegance 2022 pasaule tika iepazīstināta ar izstāžu automobili R5 TURBO 3E; pēc tam tas būs aplūkojams Parīzes auto izstādē, kas sāksies 17. oktobrī.

2022. gada janvārī, sākot svinēt Renault 5, vienas no savām izcilākajām ikonām, 50. gadadienu, Renault solīja “pārsteigumiem pilnu gadu”. Pēc piedalīšanās rallijā Rallye Monte-Carlo Historique, auto izstādē Rétromobile, Le Mans Classic un citos svinīgos pasākumos, pēc tam tika atklāts Renault 5 Diamant electric izstāžu automobilis, un tagad zīmols noorganizēja R5 TURBO 3E pasaules pirmizrādi konkursā Chantilly Arts & Elegance 2022, kas notika 25. septembrī.

Šis pilnībā elektriskais izstāžu automobilis ir inovatīvs veltījums Renault 5 50. gadadienas svinību ietvaros zīmola slavenākajām sporta versijām – Renault 5 Turbo un Turbo 2. Loģiski, ka tam dots vārds R5 TURBO 3E (“3” – jo tas seko Turbo 2, un “E” – jo elektrisks).
Renault 5 TURBO 3E apvienots jaunāko tehnoloģiju dizains un ar nolūku veidots krāšņums, veidojot dažādas atsauces uz autosacīkšu un videospēļu pasauli. Šāda kombinācija izstāžu automobili veido modernu un tehnoloģisku, tas kalpo kā robežšķirtne starp reālo un virtuālo pasauli. Šis pilnībā elektriskais “drifta auto” parāda to, ka elektroautomobiļi arī var sniegt prieku un būt ar neiedomājamu veiktspēju!” norāda Renault dizaina nodaļas viceprezidents Žils Vidāls (Gilles Vidal).

R5 TURBO 3E un Renault 5 Prototype ir piemērs, kā šī zīmola slavenākie modeļi pārdzimst elektriskās versijās. Renault elektrificē savus vēsturiskos automobiļus, lai labāk sagatavotos pilnībā elektriskajai nākotnei Eiropā 2030. gadā.

Šī Renault 5 Turbo 2 interpretācija ar nolūku veidota krāšņa, un tās veiktspēja ir izcilākā savā klasē. Elegances konkursā Šantijī (Chantilly) šis auto piesaistīja ikviena uzmanību, nevainojami iederoties šī pasākuma atmosfērā kā “nākotnes un modes automobilis”.

Parādes laikā modele un vadītājs, kas pavadīja R5 TURBO 3E, vilka līdz šim neredzētus tērpus, ko radījis La Fameuse - modes mākslinieks, kurš veidojis sava zīmola popularitāti, pārveidojot apģērbus unikālos sportiskos un vienlaikus elegantos tērpos. Šajos tērpos tika izmantotas agrāk lietotie Renault logo un krāsas, mūsdienīgā stilā parādot kādreizējos logotipus. Šie apģērbi veidoti gan kā pretstati, gan kā saskaņotas daļas no viena komplekta – baltais sievietei un melnais vīrietim, piedurknēm un bikšu starām ir izmantotas pretējās krāsas; X formas ielaidumi ir sievietes tērpa kāju daļā, toties ielaidumi vīrieša tērpa kāju daļā ir dimanta formā. Audums ir polsterēts atbilstoši sporta pasaules tendencēm un papildināts ar Renault monogrammas apdruku.

AUTO AR LIELU JAUDU, RADĪTS DRIFTAM

R5 TURBO 3E ir izstrādāts augstiem sasniegumiem un drifta trasēm – pilnībā elektrisks, īsts drifta auto ar pakaļējo riteņu piedziņu. Tāpat kā tā slavenais priekštecis, tas ir divvietīgs. Tomēr tagad aizmugurējā daļā atrodas piedziņa – divi elektromotori, kas katrs dzen vienu no riteņiem, savukārt akumulators atrodas vidū, zem grīdas.

R5 TURBO 3E būvēts uz cauruļveida šasijas, to sargā plakanā bāze un drošības karkass, ko apstiprinājusi Starptautiskā Automobiļu federācija (Fédération Internationale de l’Automobile – FIA). Dzinēja kopējā jauda ir 280 kW (atbilst 380 ZS), uzreiz pieejamais griezes moments – 700 Nm.

Šis jaunās paaudzes R5 Turbo 2 no stāvošas pozīcijas 100 metrus nobrauc vien 3,5 sekundēs (3,9 sekundēs drifta režīmā) un sasniedz maksimālo ātrumu 200 km/h. Tā 42 kWh akumulatora ietilpības pietiek vairākiem trases apļiem vai mežonīgam “gymkhana” jeb auto slalomam. Šajās situācijās tā stūrēšanas leņķis pārsniedz 50 grādus, tādēļ ir vieglāk apbraukt šķēršļus.

Lai būtu vieglāk uzfilmēt, kas notiek auto drifta laikā, R5 TURBO 3E komplektā ir apmēram 10 stiprināšanas vietas videokamerām iekšpusē un ārpusē, piemēram, galveno lukturu spraugās un uz ārējiem spoguļiem – tās ir ideālas vietas, kas ļauj iegūt labāko videomateriālu par bezbailību driftā.

KRĀŠŅUMS, PRIEKS UN IKONISKAS ATSAUCES

“Mākslas darbs ar pārspīlētām līnijām, kas tapis, iedvesmojoties no videospēļu pasaules, un gan iekšpusē, gan ārpusē ietver norādes uz Renault 5 and Renault 5 Turbo.” Šādi bija īsie norādījumi R5 TURBO 3E izstāžu automobilim, ko saņēma Sandipa Bambra (Sandeep Bhambra), Renault konceptautomobiļu galvenā dizainera, vadītās komandas.

Rezultāts ir patiesi iespaidīgs! Priekšējā pārsega, durvju un salona forma ir tāda pati, kā priekšgājējiem, tomēr šoreiz virsbūve veidota no oglekļa šķiedras. Citiem vārdiem sakot, R5 TURBO 3E nepārprotami ir slavenās dinastijas turpinājums, kas noteikti var lepoties ar to. Turbo 2 ikoniskajām gaisa ieplūdes vietām uz aizmugurējiem spārniem rasts neparasts pielietojums. Automobilis ir 2,02 metrus plats (par 25 cm garāks par savu priekšteci), 4 metrus garš un 1,32 metrus augsts. Satriecošākais elements ir milzīgais aizmugurējais spoilers, kas piespiež automobili pie zemes pat mežonīgākajā driftā.

Lielās gaisa ieplūdes vietas R5 TURBO 3E priekšējā buferī dzesē dzinēju un rada papildu lejupvērsto spēku. Trīs vertikālās sadaļas uzreiz atsauc atmiņā Renault 5 Turbo 2 buferi. Kvadrātveida miglas lukturi ļoti atgādina “senās dienas”, taču tagad tie ir četri, un katrā no tiem ir 16 LED diodes.

Priekšpusē un aizmugurē ir rozā, zilas un dzeltenas LED joslas, kas mirgo, automobilim driftējot, un piešķir pagājušā gadsimta astoņdesmito, deviņdesmito gadu videospēļu noskaņu. Retro videospēles sniedza iedvesmu arī kamuflāžas uzlīmēm uz virsbūves. Plexiglass logi ir rozā krāsā, un uzlīme uz aizmugurējā kreisā loga ar tekstu “La vie en rose” (rozā dzīve) šim izstāžu automobilim piešķir nostaļģisku niansi.

Savukārt vēsturiskās norādes R5 TURBO 3E dizainā it nemaz nav nostalģiskas. Gluži pretēji, to mūsdienīgais un rotaļīgais izpildījums šo izstāžu automobili padara ļoti modernu, piemēram, gaisa ieplūdes vieta priekšējā pārsegā (vēl viena līdzība ar Renault 5 Turbo 2) ir atvere akumulatora uzlādes kontaktligzdai. Caurspīdīgās virsbūves daļas, it īpaši tās, kas atrodas virs aizmugurējiem lukturiem, ļauj apskatīt šī izstāžu automobiļa elektrisko mehānismu.

DATORSPĒĻU NOSKAŅAS

R5 TURBO 3E izstāžu automobiļa salonā noskaņu veido mūsdienīga, priecīga autosporta, videospēļu un, protams, Renault 5 un Renault 5 Turbo 2 ikonu un to laikmeta pazīšanās zīmju kombinācija.

Sportiska tipa sēdekļi no oglekļa šķiedras, drošības siksnas un stūre tapusi sadarbībā ar Sabelt. Impozantā vertikālā rokas bremze – drifta automobiļa galvenais rīks – atrodas centrālās konsoles vidū un tai ir popkultūrai raksturīgā dzeltenā krāsā. Šī pati dzeltenā krāsa savijas ar rozā krāsu, piešķirot dzirksti pelēki melnajām rūtīm, kas atrodas uz sēdekļiem un vadības paneļa – atsauce uz pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem. Savukārt rūtainais raksts rada vizuālu efektu, kura pamatā ir Renault logotips. Logotips – šoreiz tas izgaismojas – ir arī uz stūres. Visi šie krāsainie akcenti kontrastē ar melno korķa grīdu un Alcantara apšuvumu vadības paneļa augšdaļā un uz durvju paneļiem.

Viens no Renault 5 Turbo uzreiz atpazīstamajiem elementiem ir 10 analogās pogas, kas vērstas pret vadītāju, toties modernajā versijā aizstātas ar 10 digitālajiem ekrāniem uz R5 TURBO 3E vadības paneļa. Tie izskatās ļoti līdzīgi Pixel Art un Glitch Art turklāt šķiet kā izkāpuši no retro videospēļu pasaules. Piemēram, lai iedarbinātu automobili, jāpiespiež “Free play” poga centrālajā konsolē. Līdzīgā stilā pārdēvēti vairāki braukšanas režīmi: “Turbo” (driftam), “Track invader” (spēlēšanai), “Donut” (apgriezieniem 360°) utt.

Parādot to, ka R5 TURBO 3E neuztver sevi pārlieku nopietni, tas papildināts ar rotaļu lācīti Driftiju. Viņa uzdevums ir nomierināt un atslābināt pasažierus, kurus satraucis šī izstāžu automobiļa spēks.

REĀLS OBJEKTS VIRTUĀLAJĀ PASAULĒ

R5 TURBO 3E izstāžu automobilis ir ne vien ļoti reāls auto, bet arī sava laika zīme. Tā digitālais dubultnieks tiks iedzīvināts virtuālo spēļu pasaulē Web3 – decentralizētā Internetā, kurā tiešsaistes platformas un pakalpojumi izmanto modeli, kura pamatā ir blokķēde. Būs pieejami arī ar šo automobili saistīti NFT (non-fungible token), un cilvēkiem, kuriem pieder šie digitālie līdzekļi, tiks piedāvātas ekskluzīvas priekšrocības un balvas.

Pēc elegances konkursa Šantijī R5 TURBO 3E tiks izstādīts Renault stendā 2022. gada Parīzes auto izstādē (no 17. līdz 23. oktobrim). Plašāka informācija par šī izstāžu automobiļa simbolismu tiks sniegta pašā izstādē.

R5 TURBO 3E TEHNISKĀS SPECIFIKĀCIJAS

Garums – 4,006 m kopā ar aizmugurējo spoileri

Platums – 2,02 m

Augstums – 1,32 m

Garenbāze – 2,54 m

Priekšējā pārkare – 625 mm

Aizmugurējā pārkare – 740 mm

Šasija – cauruļveida (+ plakana bāze + FIA (Fédération Internationale de l'Automobile – Starptautiskā Automobiļu federācija) apstiprināts drošības karkass)

Masa – 980 kg (+ 520 kg akumulatoriem)

Priekšējās riepas – 225 x 35 R19

Aizmugurējās riepas – 325 x 25 R20

Piedziņa – pilnībā elektriska

Jauda – 280 kW (atbilst 380 ZS)

Griezes moments – 700 Nm

Akumulators – 42 kWh litija jonu

Pilnīga uzlādēšana –

divās stundās, izmantojot 380 V / 32 A lādētāju

Maksimālais ātrums – 200 km/h No 0 līdz 100 km/h – 3,5 s (3,9 s drifta režīmā)

PAR RENAULT

Renault – vēsturisks mobilitātes zīmols un elektrisko transportlīdzekļu līderis Eiropā – vienmēr ir izstrādājis inovatīvus automobiļus. Ar stratēģisko plānu “Renaulution” Renault ir uzsācis vērienīgu, jaunu vērtību radošu transformāciju, virzoties uz konkurētspējīgāku, līdzsvarotāku un elektrificētāku automobiļu klāstu. Tā mērķis ir iemiesot mūsdienīgumu un inovatīvas tehnoloģijas enerģijas mobilitātes pakalpojumu jomā automobiļu nozarē un arī ārpus tās.